Datum:
30 augustus 2019

Auteur:

Verslag clubkampioenschappen 2019

Een traditioneel toernooi, uit de oude doos, in een nieuw jasje gestoken…

De oorsprong …

Jaren geleden zijn de leden van onze tennisvereniging, middels een enquête door de toenmalige activiteiten-commissie, al eens gevraagd naar gewenste nieuwe activiteiten. Hieruit kwam destijds naar voren dat de leden vooral meer tennis (*) gerelateerde activiteiten wensten en er minder belangstelling was voor niet direct tennis gerelateerde activiteiten.

(*) Padel was ten tijde van die enquête nog niet echt in beeld

Het idee …

Evenals andere jaren is ook aan het begin van dit jubileumjaar een activiteitenkalender opgesteld. Na de succesvolle introductie van de laddercompetitie een paar jaar geleden, zijn, met het jubileumjaar als inspiratiebron, dit jaar voor het eerst sinds vele jaren, de clubkampioenschappen (voor senioren) uit de mottenballen gehaald en weer op de kalender gezet. Als speeldata is gekozen voor een (lang) weekend aan het eind van de schoolvakanties.

De theorie …

Het is vanaf het begin de bedoeling geweest om er een compact toernooi van te maken. In navolging van het kerst- en midwintertoernooi, beiden gespeeld in de tennishal, is daarom gekozen om de wedstrijden, in dubbel opzicht, ‘op tijd’ te laten spelen; dus met een vaste speelduur (1 uur; inclusief 5 minuten inspelen).

Doel is om op deze manier NIET ALLEEN VEEL wedstrijden, maar deze vele wedstrijden ook PRECIES OP DE GEPLANDE TIJD, te kunnen spelen. Om dit compacte toernooi ook zo eenvoudig mogelijk te kunnen plannen is het uitgangspunt noodzakelijkerwijs ook dat de deelnemers geen verhinderingen kunnen opgeven.

Zie hier de 3 belangrijkste voorwaarden om dit traditionele toernooi, uit de oude doos, toch in een nieuw jasje te kunnen steken. Theoretisch lijkt er ‘geen speld tussen te krijgen’. Dat een goede theorie echter niet persé tot de gewenste praktische uitvoering leidt zal voor geen enkele sportieveling onder ons een grote verrassing zijn.

De aanloop …

‘Positief’ zijn de leden over dit nieuwe toernooi op onze activiteitenkalender …. en dus is de verwachting, ook gebaseerd op het succes van de laddercompetitie, dat er best de nodige animo onder de leden zal zijn om daadwerkelijk aan de clubkampioenschappen mee te doen.

Door een combinatie van vakantieperiode en de drukke voorbereidingen voor jubileumactiviteiten blijkt het lastig om mensen te vinden die vrijwillig de kar van de clubkampioenschappen 2.0 willen gaan trekken. Het is al kort dag als we het toernooi uiteindelijk toch in Toernooi.nl aanmaken en openstellen voor inschrijvingen. Tijd om het toernooi vervolgens nog uitgebreid in de publiciteit te zetten is er helaas niet. Het blijft bij één enkele vermelding in een nieuwsbrief en verder wat mond-op-mond reclame.

De planning …

Na het sluiten van de uiteindelijk nog verlengde inschrijftermijn blijken er toch 17 inschrijvingen in de verschillende categorieën te zijn. Dat kan met bijna 500 leden en een groeiend aantal deelnemers aan onze 3 andere toernooien natuurlijk veel beter maar had zeker ook nog slechter gekund.

Dat ‘elk nadeel ook ze voordeel hèb’, is een waarheid als een koe die duidelijk ook hier van toepassing was. De uiteindelijke toernooi-cie van deze clubkampioenschappen 2019 (Bart is geheel vrijwillig onder mijn (a)sociale druk bezweken) heeft de diverse schema’s en volledige wedstrijdplanning in ‘n klein uur weten te realiseren – kom daar maar eens om bij onze andere toernooien – sorry schat ;-). Over een compact toernooi gesproken, de 4 uiteindelijke clubkampioenen 2019 – in de categorieën DE8, HE8, HD8, HE7 – worden, via een strakke planning met wedstrijden tussen 10.00 en 14.00 uur op zaterdag en tussen 10.00 en 12.00 uur op zondag, dus na 6 uur spelen, bekend verondersteld.

De werkelijkheid …

… is weerbarstig … en dat blijkt sneller dan verwacht … een paar deelnemers aan onze clubkampioenschappen 2.0 heeft ook nog verplichtingen op het tennistoernooi van TV De Ren in Lierop. Eén van hen, PR ik zal je niet met name noemen omwille van de AVG ;-), zal uiteindelijk in zijn eentje verantwoordelijk blijken voor 85% van de vertraging op totale speeltijd van 6 uur (gepland) naar 9,5 uur (werkelijkheid). Omdat we het toernooi zo veel mogelijk op dezelfde manier overeind willen houden wordt er door de toernooi-cie alles aangedaan om ook zijn wedstrijden te laten doorgaan. Wanneer dit uiteindelijk naar ieders tevredenheid is gelukt is het toch al niet geringe respect voor toernooi-planners nog verder toegenomen – om het weer goed te maken schat ;-) – je zult maar een 20-voud aan deelnemers hebben met een ongetwijfeld meer dan evenredig aantal moeilijke gevallen … lijkt me bijna ondoenlijk.

De resultaten …

De 14 wedstrijden die verspreid over de twee speeldagen, in de 4 verschillende categorieën zijn gespeeld werden zonder uitzondering allemaal zeer zware partijen. Vaak het gevolg van (behoorlijke) gelijkwaardigheid tussen de tegenstanders, in alle gevallen echter het gevolg van de serieuze lokale opwarming van de aarde. De temperatuur was veelal 30+ graden Celsius, dus een typisch gevalletje ‘gebakken lucht’. Nadat de stofwolken van de gravel op zondagmiddag 12.30 uur zijn opgetrokken zijn onze clubkampioenen bekend.

De clubkampioenen 2.0 editie 2019 zijn:

DE8 Katja Storm

HE8 Jos Lamberts

HD8 Marco van Bree en Roeland van Roy

HE7 Patrick Rademackers

De overige winnaars (alleen al door deelname) aan de zeer gezellige en gemoedelijke editie 2019 van onze clubkampioenschappen 2.0 zijn: Sandra Deenen, Henri Eijsbouts, Ad Boot, Jan de Werdt, Hawkin Arts, Edwin Vogels, Bart van Bree, Maarten van Oosterhout en Patrick Killaars. De onfortuinlijke afvallers voor deze clubkampioenschappen waren Wouter Boot, Teun Maas en Cindy Vogels, ongetwijfeld kunnen zij bij editie 2020 wel mee strijden om de felbegeerde titel.

De foto’s …

De maar liefst 77 foto’s van de clubkampioenschappen 2.0 editie 2019 zijn terug te vinden in het gelijknamige foto album dat hiervoor op onze website is aangemaakt. Klik hier om rechtstreeks naar het album te gaan.

De eindconclusie …

De clubkampioenschappen 2.0 editie 2019 gaan, afgaand op de reacties van alle betrokkenen, zonder twijfel de boeken in als de succesvolste en gezelligste Clubkampioenschappen van de laatste 18 jaar. Waarom? Hierbij een klein aantal redenen om dit harde oordeel te onderbouwen:

Het weer was even goed als de gemoedstoestand van de deelnemers; zeer zonnig en geen wolkje aan de lucht

Er is tijdens het hele toernooi geen onvertogen woord gevallen

Er werden 14 slopende en over het algemeen spannende wedstrijden gespeeld

Het publiek genoot van de wedstrijden, de zon en misschien het meest van de schaduw

De banen waren uitstekend met dank aan Frans onze groundsman

Onze voorzitter kon gelukkig ook beide dagen aanwezig zijn

Aan het afsluitend woordje van Bart was geen woord gelogen

De organisatie was foutloos, sorry Henri voor het negeren van je opmerkingen bij je inschrijving.

De prijsuitreiking verliep vlekkeloos al was deze niet helemaal alcohol vrij …

De bedankjes van de deelnemers aan de toernooi-cie waren oprecht en zijn zeer gewaardeerd

Eén van de winnaars van de VORIGE en tot dit jaar LAATSTE clubkampioenschappen 1.0 (GD50+ editie 2001) was dit jaar de meest ervaren – niet te zeggen oudste – deelnemer, zonder Ad hadden we überhaupt niet geweten dat de vorige editie 18 jaar geleden al heeft plaatsgevonden.

Hopelijk – en er is geen reden om hieraan te twijfelen – zijn alle eerder genoemde inschrijvers bij de eerst volgende editie van onze clubkampioenschappen (editie 2020) ook weer van de partij en zullen zij als ambassadeurs van onze clubkampioenschappen nieuwe stijl ook anderen stimuleren om deze clubkampioenschappen tot een nieuwe traditie te laten uitgroeien. Uiteraard zal ook het bestuur van TV ’t Root en de toernooi-cie hiervoor de juiste voorwaarden moeten scheppen.

Bij deze wil ik de volgende personen bedanken voor hun bijdrage op de achtergrond: Frans; de banen lagen er prima bij. Rob, dank voor je Toernooi.nl activiteiten. Wouter, dank voor het herhaaldelijk reserveren van de banen. Jan bedankt voor de juiste voorraden. Joost en Frank bedankt voor jullie betrokkenheid in den beginne, hopelijk kunnen jullie ook aan editie 2020 je steentje weer bijdragen.

Persoonlijk woord van dank aan mede organisator Bart en alle deelnemers: Het waren 2 fantastische dagen ;-)

Woord van dank aan de lezer: dank voor het volharden in het lezen van dit verslag, ik zal mijn best doen om een volgend verslag van toekomstige clubkampioenschappen van TV ’t Root qua omvang omgekeerd evenredig te laten zijn met het aantal deelnemers aan betreffende clubkampioenschappen… dus een reden te meer om volgend jaar allemaal mee te doen, daar krijg je vast geen spijt van.

Met sportieve groet,

Maarten

Inloggen

Vul hier uw gebruikersnaam en wachtwoord in om toegang te krijgen tot de beveiligde pagina's.