Datum:
5 januari 2016

Auteur:

Een toekomstbestendig tenniscomplex in Asten

Vanaf 1970 heeft het tenniscomplex in Asten 10 gravelbanen gehad. Dankzij de geweldige inzet van achtereenvolgende groundsmen hebben de leden van TV ‘t Root daar altijd met grote tevredenheid op kunnen tennissen. De afgelopen jaren is het ledenaantal van de vereniging teruggelopen van ruim 800 leden tot onder de 500 leden (senioren en junioren). Gelukkig is deze negatieve trend gestopt en is het ledenaantal in 2015 weer gestegen.

Voor het huidige aantal leden zit het tennispark ‘ruim in zijn jas’, voor ons reden om te onderzoeken of de accommodatie niet passender gemaakt kan worden voor het ledenaantal. Ook is de afgelopen maanden gekeken naar de kansen van de introductie van nieuwe ‘tennis-gerelateerde activiteiten’, naar kindvriendelijke oplossingen voor de jongste leden van de vereniging, en naar de algehele uitstraling van het tennispark.

Gesprekken tussen de besturen van het tenniscomplex, de vereniging en de tennishal hebben geleid tot plannen die voor het grootste deel al het komende speelseizoen (2016) zullen worden gerealiseerd. De volgende aanpassingen staan op de planning:

1. Renovatie van baan 5 en 6, deze zullen worden voorzien van ‘gravel onder afschot’.

Het afschot zorgt er voor dat de baan na (zware) regenval veel sneller bespeelbaar is dan traditioneel gravel. Bovendien kun je op deze banen doortennissen in de winter. Uitzondering is sneeuw op de baan en opdooi (net als bij kunstgras). Verschil gravel onder afschot en standaard gravel

voor: gravel onder afschot, achter: ‘gewone’ gravelbanen

 We kiezen voor gravel en niet voor kunstgras of smashcourt om verschillende redenen:
– we houden één type ondergrond voor alle buitenbanen van het complex,
– behoud van gravel wordt gepromoot door de KNLTB,
– de aanlegkosten van een gravelbaan zijn lager,
– de afschrijftermijn van gravelbanen is langer.

We zijn één van de weinige clubs in Zuidoost-Brabant met gravelbanen, en dat is wat ons betreft een ‘unique sellingpoint’. Immers: echt tennis speel je op gravel!

2. Banen 7 en 8 worden omgebouwd naar twee ‘driekwartbanen’ op de bestaande gravelondergrond.

Dit baantype kan worden gebruikt in het KNLTB-programma ‘tenniskids’, en is geschikt voor de opleiding en wedstrijden van de jongste spelers en speelsters in de leeftijdcategorie van 6 t.m. 11 jaar. Met de trainersstaf wordt overigens nog overlegd naar de meest optimale indeling van deze kooi.

3. Tussen de huidige banen 1 en 5 wordt een verlichte padelbaan (spreek uit: pa dèlbaan) aangelegd.

Padel is een mix van tennis en squash, geschikt voor jong en oud. Het is vooral populair in Spanje, waar het als 2e nationale sport zelfs al populairder is dan tennis zelf. Ook in Nederland is het in opkomst; onlangs is in Rijswijk het EK Padel verspeeld. De KNLTB is (sinds kort) een voorstander van de aanleg van padelbanen en deze zijn dan ook al op een aantal tenniscomplexen in Nederland te vinden. Om een indruk te geven van wat padel eigenlijk is, zie het volgende filmpje. Op YouTube zijn meer filmpjes terug te vinden. Leden van ’t Root en mogelijk ook de contractanten van de tennishal kunnen onder nog nader te bepalen voorwaarden gebruik maken van deze nieuwe voorziening op het tennispark, het is de bedoeling dat het benodigde materiaal (rackets, ballen) kan worden geleend in de kantine. Trainers gaan zich voorbereiden om ook hiervoor lessen aan te bieden.

4. Tussen de hal en baan 7/8 wordt een beachtennisveld aangelegd.

Het wordt een grote bak met speciaal zand, wat lijnen en een net op 1.7 meter hoogte. Ook al erg leuk om op een warme zomeravond te doen! Net als bij padel kunnen t.z.t. rackets en ballen worden geleend bij de kantine. Van een wedstrijd op het NK Beachtennis in 2011 op het strand van Scheveningen (met onder andere Paul Haarhuis en Jacco Elting) staat op YouTube ook een leuk filmpje.

5. Om alles in te passen (en bestaande bomen te handhaven) moet er wel wat worden verbouwd aan de padenstructuur.

Het park houdt een groene uitstraling. Verder proberen we e.e.a. nog wat verder op te pimpen met bijvoorbeeld ‘boombanken’.

Op onderstaande situatietekening zien jullie hoe e.e.a. zal worden ingepast.

 

8_park(definitief)20151230(v2)

 

Volgens planning zullen onderdelen 1, 2 en 5 al op 01/04/2016 klaar zijn. Aansluitend beginnen we met onderdelen 3 en 4 die ergens in mei 2016 moeten worden opgeleverd. En als het enthousiasme voor het spelen van padel groot is of groot wordt, overwegen we om op termijn een tweede padelbaan te gaan aanleggen.

Met de voorziene wijzigingen hebben we dan binnenkort 6 verlichte gravelbanen (waarvan 2 onder afschot), 2 onverlichte gravelbanen, 2 driekwartbanen op gravel, een minibaan op kunstgras, een padelbaan, een beachtenniscourt en een oefenkooi. En 4 banen in de hal natuurlijk. Kortom een tenniscomplex met veel mogelijkheden. Volgens de normen van de KNLTB is er dan een optimale capaciteit van maximaal bijna 700 leden (zonder rekening te houden met capaciteit van de tenniskids-banen en de banen in de hal).

Wij hebben hoge verwachtingen van de ‘reuring’ en dynamiek die e.e.a. zal veroorzaken. Het is dan aan de leden van TV ’t Root om er vervolgens zo veel mogelijk gebruik van te maken!

 

Bestuur Stichting Tenniscomplex Asten

Bestuur TV ’t Root

Bestuur Stichting Tennishal Asten

Inloggen

Vul hier uw gebruikersnaam en wachtwoord in om toegang te krijgen tot de beveiligde pagina's.