Datum:
1 november 2018

Auteur:

AED Tenniscomplex

In de gang tussen de kleedkamers en de tennishal hing al geruime tijd een Automatische Externe Defibrillator (AED), een draagbaar apparaat dat het hartritme mogelijk weer kan herstellen bij een hartstilstand.

Een stuk of 25 speelsters en spelers van de tennisvereniging (of huurders van de tennishal) hebben een reanimatiecursus gevolgd bij hartpatiëntenvereniging Hartentroef, bij ONIS of bij stichting HeartSafeRegio. Deze vrijwilligers worden 1x per jaar opgeroepen voor een herhalingscursus om de vaardigheden weer een keer te oefenen. Gelukkig hebben we de afgelopen 10 jaar de AED niet nodig gehad op het tenniscomplex.

De huidige defibrillator (voor de kenners: een Philips HeartStart HS1) was al 10 jaar oud, en is – hoewel nooit gebruikt – inmiddels vervangen. De nieuwe AED is een Medtronic Lifepak CR2. Voordelen van dit apparaat: – moderner, – voorzien van een metronoom (als hulpmiddel bij het reanimeren), – geschikt voor plaatsing in een buitenkast, – voorzien van Wifi zodat de status van het apparaat op afstand kan worden gecontroleerd, – het type zal binnenkort op meer plekken in Asten worden geplaatst bij vervanging van een bestaande AED.

Omdat het een ander apparaat is waarmee nog weinig is ‘geoefend’ op reanimatiecursussen, is een beknopte gebruikershandleiding samengesteld.

De opbergkast is ook aangepast en daarna in de voorgevel van het tenniscomplex geplaatst. Daarmee is de AED niet alleen tijdens onze openingstijden bereikbaar, maar kan op elk moment worden gebruikt door één van de hulpverleners. Deze vrijwilligers hebben natuurlijk de beschikking over de toegangscode van de AED-kast.

PS1. In Asten hangen ca. 45 AED’s, voor een deel zijn de 24/7 bereikbaar, andere AED’s hangen binnen bij bedrijven, instellingen of particulieren. Benieuwd of deze apparaten ook in de buurt van jouw huis hangen? Kijk dan eens op deze kaart.

PS2. De meeste mensen zullen het wel prettig vinden dat er iemand in de buurt is die een reanimatiecursus heeft gevolgd, zeker als je een hartstilstand krijgt op het tenniscomplex. 25 Rootleden op een ledenbestand van bijna 500 mensen is slechts ca. 5%, dus de kans dat er een deskundige vrijwilliger op dat moment aanwezig is op/naast de tennisbaan, is redelijk klein. Heb je nooit zelf overwogen om zo’n cursus te volgen? Het is niet duur, de basisopleiding duurt twee avonden. Opgeven kan bij Onis Welzijn of bij HeartSafeRegio. Doen!

Inloggen

Vul hier uw gebruikersnaam en wachtwoord in om toegang te krijgen tot de beveiligde pagina's.